miercuri, 9 martie 2011

Ceramica si Cultura Cucuteni

         Cultura Cucuteni este una dintre cele mai vechi civilizatii din Europa. A primit numele dupa satul cu acelasi nume din aproprierea Iasiului, unde in anul 1884 s-au descoperit primele vestigii. Se intindea pe o suprafata de 350000 km patrati, pe teritoriul actual al Romaniei, Republicii Moldova si Ucrainei. Se caracterizeaza printr-o ceramina de foarte buna calitate, bogat si variat pictata. Culorile predominante pe ceramica Cucuteni sunt rosul, albul si negrul, cu unele variatii in functie de temperatura la care a fost ars vasul. Forma lor difera de la simple pahare la vase mari de tipul amforelor.


           Populatia Cucuteni avea o organizare protourbana, cu locuinte mari, cu vetre interioare. Aveau ca ocupatie vanatoarea, agricultura si mestesuguri casnice, cum ar fi: tesut, olarit, confectionare de unelte. Timp de 1500 de ani, incepand dinainte de anul 5000 i.H., ei se ocupau de agricultura si construiau adevarate “orase”, cateva cu nu mai putin de 2000 de edificii.

            Lumea stintifica europeana si savantii americani recunosc aceasta cultura ca fiind unica in istoria civilizatiei. Noile cercetari, spun arheologii si istoricii, au largit aria de intelegere a acestei culturi mult timp ignorate. Scrisul nu fusese inca inventat, astfel ca nimeni nu stie cum isi spuneau acesti oameni. Pentru unii cercetatori, populatia din aceasta regiune a lumii facea parte din Vechea Europa si au fost obisnuiti sa creada ca oamenii preistorici erau doar niste fiinite inapoiate, care traiau de pe o zi pe alta. Descoperirile arheologilor infirma insa categoric aceasta viziune simplista.
           Unul dintre cele mai spectaculoase aspecte ale artei noastre preistorice o constituie realizarea unor figurine modelate din lut. Se considera ca sunt reprezantari ale unor zei care faceau parte dintr-un panteon necunoscut. Nimeni nu este sigur de asta. Si daca totusi oanemii de acum cateva mii de ani faceau si ei arta asa de dragul frumosului? Si daca, departe de a fi niste zei, aceste figurine reprezinta chipurile unor oameni obisnuiti, pe care artistul ii vedea in viata de zi cu zi? Una dintre cele mai cunoscute este figurina din lut ars a unui barbat sezand, cu umerii indoiti si mainile duse la fata, aparent meditativ. Numita “Ganditorul”, aceasta piesa a fost descoperita intr-un cimitir al Culturii Hamangia, identificat  la noi in tara la Cernavoda. Tot acolo a mai fost descoperita o alta figurina, care reprezinta o femeie stand asezata intr-o pozitie asemanatoare.
Se numesc “Ganditorii”. Dar ce or reprezenta acele figure? Oare acei oameni gandeau, cufundati intr-o stare de meditatie?



  

2 comentarii: